Loading dogodki

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca, v okviru katere obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, v ospredje postavlja jazziste, ki so v minulih desetletjih s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na slovensko jazz sceno in k ustvarjanju spodbudili tudi mlajšo generacijo.

Lojze Krajnčan je z Big Bandom RTV Slovenija, ki neprekinjeno deluje že vse od leta 1945, povezan od srednješolskih let. Sprva je bil kot pozavnist član trobilne sekcije, po nepričakovani upokojitvi Jožeta Privška v letu 1993 pa kar deset let njegov umetniški vodja in dirigent. V novem tisočletju ga spremljamo kot enega od dveh hišnih dirigentov in aranžerjev edinega profesionalnega jazzovskega orkestra pri nas, predstavlja pa se tudi kot skladatelj ter velik podpornik mlade jazzovske scene.

Izhaja iz glasbene družine. Študiral je sprva na Visoki šoli za glasbo in pripadajoče umetnosti v Gradcu (Avstrija), kasneje na Berklee College of Music v Bostonu (Amerika). Ob pozavni se je posvečal kompoziciji in aranžiranju ter bil v času aktivnega izvajanja član številnih zasedb, med drugim jazz kvinteta Ugrin-Divjak, medtem ko danes velja predvsem za pobudnika velikega števila avtorskih projektov mladih jazzovskih glasbenikov, izvedenih v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija.