Loading dogodki

Jazzoletje v jubilejnem letu 2022 z izbranimi projekti vrhunskih slovenskih jazzovskih ustvarjalcev obeležuje sto let trajajočo tradicijo jazza na Slovenskem. V šestih različicah se dotika tako njene razvojno-zgodovinske poti kot družbeno-kritične in vzgojno-izobraževalne vloge, predvsem pa opozarja na pomemben mejnik v zgodovini slovenske glasbe.

Čas zahteva nove orientacije, večer s priznano pevko Ano Čop, osmišlja pomen jazza, ki od samih začetkov velja za sinonim enakosti, svobode in enakopravnosti. Poleg tega spodbuja k spremembam in h kritičnemu pogledu na svet, medtem ko ga v Sloveniji povezujemo predvsem s prvo mladinsko subkulturo, ki je težila k osvoboditvi izpod togih, konservativnih vrednot. Pa tudi s politično spornostjo v času nemške okupacije, prav tako kasnejše komunistične ideologije, zaradi česar je bil jazz svoj čas celo prepovedan.

Pogovoru, ki ga vodi Nina Novak (Oiseau), sledi modernejšim in svobodnejšim jazzovskim oblikam posvečen koncert v sestavi Ane Čop (vokal, efekti) ter Jake Arha (elektronika, saksofon).