Loading dogodki

Jazzoletje v jubilejnem letu 2022 z izbranimi projekti vrhunskih slovenskih jazzovskih ustvarjalcev obeležuje sto let trajajočo tradicijo jazza na Slovenskem. V šestih različicah se dotika tako njene razvojno-zgodovinske poti kot družbeno-kritične in vzgojno-izobraževalne vloge, predvsem pa opozarja na pomemben mejnik v zgodovini slovenske glasbe.

Quarantunes ali Karantenčice predstavljajo večer z mednarodno uveljavljenim kitaristom Markom Čepakom Makijem in v ospredje postavljajo različne vidike formalizacije ter institucionalizacije jazzovske glasbe, ki običajno privedeta do prevladujoče slogovne usmeritve. V zgodovini slovenskega jazza v povezavi s tem beležimo muziciranje v plesnih dvoranah in kavarnah, centralizacijo glasbenega dogajanja okoli Plesnega orkestra Radia Ljubljana, danes Big Banda RTV Slovenija, jam sessione v Jazz Clubu Gajo ter pridobivanje formalne izobrazbe na Konservatoriju za glasbo in balet.

Pogovoru – vodi ga Nina Novak (Oiseau) – sledi koncert Marka Čepaka Makija (kitara) in Roberta Franceschinija (bas kitara), ki bosta izvedla že znane ter nove kompozicije, znotraj katerih se opirata na instrumentalno prepletanje in subtilne, spevne melodije, obarvane z jazzom ter improvizacijo.