Loading dogodki

Jazzoletje v jubilejnem letu 2022 z izbranimi projekti vrhunskih slovenskih jazzovskih ustvarjalcev obeležuje sto let trajajočo tradicijo jazza na Slovenskem. V šestih različicah se dotika tako njene razvojno-zgodovinske poti kot družbeno-kritične in vzgojno-izobraževalne vloge, predvsem pa opozarja na pomemben mejnik v zgodovini slovenske glasbe.

Swinging all the way, večer s priznanim kontrabasistom Nikolo Matošićem, izpostavlja ključne dogodke v stoletni zgodovini jazzovske glasbe na slovenskih tleh. Denimo: ustanovitev Plesnega orkestra Radia Ljubljana, danes Big Banda RTV Slovenija, organizacijo prvega jazzovskega festivala na Bledu, zdaj Jazz festivala Ljubljana, vzpostavitev Oddelka za jazz na Srednji glasbeni in baletni šoli, odprtje Jazz Cluba Gajo ter številne druge, ob tem pa pozornost namenja tudi stilni raznolikosti, sprejetosti in družbeni vlogi tega žanra.

Pogovoru, ki ga vodi Nina Novak (Oiseau), sledi koncert v tradicionalni jazz in swing usmerjene zasedbe Just Friends Quartet v sestavi Nikole Matošića (kontrabas), Bojana Volka (saksofon), Enosa Kuglerja (bobni) in Marka Petrušiča (klavir ter kompozicije).