Loading dogodki

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca, v okviru katere obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, v ospredje postavlja jazziste, ki so v minulih desetletjih s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na slovensko jazz sceno in k ustvarjanju spodbudili tudi mlajšo generacijo.

Borut Bučar je klarinet prvič držal v rokah, ko mu ga je po posredovanju sestre podaril komponist Jakob Jež. Za drugega pa je zastavil kolo. Sicer je študiral arhitekturo in se učil klasične glasbe, ki je zaznamovala tudi njegova prva poklicna leta. A je vzporedno ves čas igral jazz in bil član različnih zasedb. Ker pa sta bili dve vzporedni karieri vendar prevelik zalogaj, se je življenje že kmalu odločil posvetiti jazzu in zaradi njega prepotoval malodane ves svet.

Bil je član Ljubljanskega jazz ansambla in substitut Big Banda RTV Slovenija, medtem ko je leta 1982 ustanovil tradicionalnemu jazzu posvečen Greentown Jazz Band, za katerega je aranžiral številne uspešnice mojstrov jazzovske glasbe, denimo Bennyja Goodmana, Louisa Armstronga, Counta Basiea in drugih. Ter odpotoval v Ameriko, kjer je srečal legendarnega radijskega voditelja Willisa Coonoverja, ki je z njim posnel tudi intervju.

Pogovoru, ki ga vodi Nina Novak (Oiseau), sledi koncert Borut Bučar kvinteta.