Loading dogodki

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca, v okviru katere obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, v ospredje postavlja jazziste, ki so v minulih desetletjih s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na slovensko jazz sceno in k ustvarjanju spodbudili tudi mlajšo generacijo.

Klarinetist, saksofonist, bobnar in tolkalec Braco Doblekar je glasbeno pot začel v narodnozabavnem ansamblu, s katerim je veliko koncertiral na tujem. Kasneje je postal član mednarodne zasedbe The Generals, ki se je skupaj s kasnejšima Srce in September ozirala po modernejših žanrih ter se med drugim spogledovala z jazzom, bil pa je tudi član skupine Hazard. Aktivno glasbeno udejstvovanje je sčasoma zamenjal za pedagoško delo in dirigiranje.

Pred ustanovitvijo Jazz oddelka na Konservatoriju za glasbo in balet je tako vodil enoletno pripravnico na sprejemne izpite, ob koncu minulega tisočletja pa ustanovil prvi jazzovski orkester glasbene šole v Sloveniji, danes Big Band Grosuplje, zatem še Dobrepoljski orkester mladih oziroma Big Band DOM. Z njim je posnel dva albuma in nastopil na številnih festivalih, predvsem v letih, ko je bila del redne postave tudi Nina Strnad, medtem ko se danes posveča Big Bandu Stična in triu svojega sina.

Pogovoru sledi koncert najmlajšega slovenskega jazz tria v sestavi Jakoba Jona Doblekarja (klavir), Jaše Krevha (kontrabas) in Aleksandra Črtaliča (bobni).