Loading dogodki

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca, v okviru katere obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, v ospredje postavlja jazziste, ki so v minulih desetletjih s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na slovensko jazz sceno in k ustvarjanju spodbudili tudi mlajšo generacijo.

Mednje poleg številnih drugih sodi nekdanji član Big Banda RTV Slovenija, kontrabasist, bas kitarist, violinist, pedagog in zborovodja Ladislav Rebrek, katerega glasbeni začetki segajo v leto 1961, ko je postal violinist beograjskega komornega orkestra ter filharmonije, kmalu zatem pa kontrabasist in bas kitarist vse do danes edinega profesionalnega jazzovskega orkestra v Sloveniji. Ob tem je deloval v več manjših zasedbah in sodeloval s priznanimi svetovnimi imeni tako jazzovske kot popularne glasbe.

A njegovo delo kljub temu nikoli ni bilo omejeno izključno na izvajanje glasbe, saj se je redno posvečal tudi izraznim možnostim – raziskovanje teh je zabeleženo celo na enem od njegovih albumov – in poučevanju. Ker je bas kitari sčasoma pripisal vse lastnosti solističnega instrumenta, je nastala serija priročnikov, v katerih se teoretična spoznanja tesno navezujejo na praktične izkušnje, zaradi česar ti predstavljajo osnovo vsakemu basistu.

Pogovoru, ki ga vodi Nina Novak (Oiseau), sledi koncert Ladislav Rebrek tria.