Loading dogodki

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca, v okviru katere obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, v ospredje postavlja jazziste, ki so v minulih desetletjih s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na slovensko jazz sceno in k ustvarjanju spodbudili tudi mlajšo generacijo.

Korenine jazza na naših tleh segajo k manjšim sestavom in orkestrom. Ti so glasbo izvajali v plesnih dvoranah in kavarnah, z njimi pa so povezani tudi začetki Metke Štok, ki je sprva delovala v Velikem zabavnem orkestru Kranja, nato v Ansamblu Jožeta Kebla, v katerem so izkušnje vsaj kratek čas pridobivali tako rekoč vsi takratni pevci. Kasneje je bila članica Dixieland Banda Kranj, sočasno gradila samostojno kariero, zadnja leta pa se posveča predvsem vzgoji mladih.

Gostuje po šolah in na ta način skuša jazz ter razumevanje tega približati večjemu številu ljudi (posledično dvigniti ravan poslušane glasbe), kljub vsemu naštetemu pa še dandanes velja za v veliki meri spregledan in zapostavljen vokal. Prav zato bo spregovorila o spremenjenih navadah poslušanja, predstavila snemalne izkušnje na nacionalnem radiju in opisala ter osmislila nekdaj tudi v Sloveniji nadvse popularen dixieland.

Pogovoru, ki ga vodi Nina Novak (Oiseau), sledi študentski jam session.