Loading dogodki

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca, v okviru katere obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, v ospredje postavlja jazziste, ki so v minulih desetletjih s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na slovensko jazz sceno in k ustvarjanju spodbudili tudi mlajšo generacijo.

Nada Žgur je bila z Oddelkom za jazz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana povezana od samih začetkov pa vse do upokojitve izpred nekaj let. Na pevsko pot je tako pospremila malodane vse slovenske pevke in pevce, vključujoč tako Mio Žnidarič ter Alenko Godec kot Nino Strnad in Tanjo Srednik. Poleg tega je sočasno več let poučevala na Jazz inštitutu graške umetniške univerze, kjer se je srečevala z vodilnimi vokalnimi pedagogi v Evropi in svetu ter na ta način širila svoja obzorja.

Klasično petje in pedagogijo je sicer študirala na Akademiji za glasbo (Slovenija), specializacijo s področja zabavne glasbe pa opravila na Berkleeju (Amerika). Tam je dobila vpogled v različne pedagoške pristope in se soočila s prepletom teorije ter prakse, a jo kljub posvečenosti pedagoškemu delu, zaradi katerega je lastno kariero nazadnje opustila, številni še vedno pomnijo po reklamah, ki jih je s svojim glasom bogatila v devetdesetih letih.