Loading dogodki

Šesta sezona cikla večerov Nova frekvenca, v okviru katere obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, v ospredje postavlja jazziste, ki so v minulih desetletjih s svojim glasbenim udejstvovanjem pomembno vplivali na slovensko jazz sceno in k ustvarjanju spodbudili tudi mlajšo generacijo.

Renato Chicco se je, tako kot številni drugi jazzu zavezani glasbeniki njegovega časa, na študij odpravil v Gradec, kjer danes deluje kot profesor jazzovske improvizacije, tamkajšnje znanje pa je nadgradil še na bostonskem Berkeeju. Gre za velik dosežek, saj so pred tem bolj ali manj vsi glasbeniki veljali za samouke, medtem ko so dandanes univerze v Ameriki, na Nizozemskem in v drugih pomembnejših glasbenih središčih dostopne malodane vsakomur.

Tudi tiste v New Yorku, ki velja za meko jazzovske glasbe. Prav tam pa je v devetdesetih letih deloval Chicco in bil član orkestra Lionela Hamptona ter pianist, tudi vodja, pri Jon Hendricks & Company. Poleg tega si je oder delil še s številnimi drugimi imeni jazza, denimo Miltonom Hamiltonom, Garyjem Brutonom, Alom Fosterjem in Woodyjem Shawom, ki so ga vsi po vrsti že takrat prepričali v izjemen pomen medgeneracijskega povezovanja.

Pogovoru, ki ga vodi Nina Novak (Oiseau), sledi koncert Renato Chicco tria.