Kjer morje poljublja nebo

22,00

Roman, 2017, 152 str.

Roman Kjer morje poljublja nebo je s strani Javnega sklada Republike Slovenija za kulturne dejavnosti prejel nominacijo za najboljše prozno samozaložniško delo v letu 2017.

Kategorija:

Opis

Malik in Rosa, nekoliko drugačna od preostalih prebivalcev Galleia, otoka, na katerega moderni svet še ni prodrl, sta medsebojno tesno povezana in predvsem željna novih znanj. Zrela že v zgodnji mladosti, brat in sestra hrepenita po deželah, kamor Galleani v vsej zgodovini obstoja še niso zakoračili, zato ju njuna radovednost ter pozitivna življenjska naravnanost, kdaj celo naivnost, odpeljeta v svet, kjer sta prisiljena premagati številne (notranje) ovire in poiskati srečo v sivem vsakdanu. Ob tem se v njima budijo davno speče lastnosti: preprostost, naravnost, sočutnost, nežnost, človeškost in navsezadnje vera vase.

Roman, poln kritike sodobne družbe, a tudi strasti do knjig in okusnih zalogajev, ohranja avtoričino zavezanost poeziji ter tenkočuten odnos do jezika ter zvena in pomena posameznih besed, ki galleiski epopeji pripisujejo vlogo potovanja od sebe k sebi, s čimer se postavlja svojevrsten pomnik življenju samemu, za katero velja, da more biti izpolnjeno le, če ohranimo čisto, iskreno, zdravo srce. Vendar delo obenem razkriva svet, kjer je človek človeku še vedno človek in s tem bralca spodbudi k prevzemanju odgovornosti za lasten mali svet ter, kot je v spremni besedi zapisala Katra Hribar Frol, direktorica Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje, sporoča, da se »življenje vendarle ne konča tako zlahka in da je ljubezen lahko pot, ki nas vodi – nazaj na Gallei (kjer smo pustili svoje srce) ali naprej v svet (kjer bomo svoje srce spet našli).«

Go to Top