Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje

22,00 15,00

Zbirka zgodb, 2012, 176 str.

Kategorija:

Opis

Zbirka zgodb programsko nadaljuje in nadgrajuje pesniški prvenec Drevo življenja ter bralca brezkompromisno nagovarja z neposrednim krikom proti nasilju, ki ga le stežka preslišimo. Usoda anonimnega malega človeka se odstira skozi pet medsebojno raznolikih načinov boja za preživetje, kar nas, kot je v spremni besedi zapisala nekdanja predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer, »uči in opominja, da ga moramo videti, spoznati in preprečevati. Da je družina močno pribežališče, preplet niti ljubezni in pomoči drug drugemu.«

A če je pesniški prvenec tonil v mrakobnost, njegovo prozno nadaljevanje nakazuje srečne konce, ki se ne dogajajo le nekje daleč stran, temveč prav tu, med nami. Vendar šele takrat, ko se pogumno odpravimo v iskanje novih priložnosti, ki bi prinesle olajšanje, in se napotimo na pot ljubezni – želji vseh nas. Družinsko nasilje, bojevanja na vojnem polju, alkoholizem, prostitucija ter zanemarjanje lastnih otrok so dandanes še kako pereče teme in nasilju se je težko »upreti, še težje oditi, zlasti, če ne vidiš svetle prihodnosti. A mnoge žrtve, ki so odšle, sporočajo: “Izplačalo se je.” Tako kot se izplača prebrati Ninino knjigo, pa ne le enkrat,« še zaključi Vlasta Nussdorfer.

Zgodba Negotovi koraki iz knjige Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje … opisuje vojno stanje in je bila izbrana na natečaju za Brezlistnice Založbe ENO. Izšla je v obliki e-knjige (2012) in je prevedena v angleščino (Unsure Steps, 2015).

Go to Top