TELEVIZIJSKA oddaja

Jazz z Nino

Televizijska oddaja Jazz z Nino je na male ekrane prišla marca leta 2018, ko se je uredništvo ETV odločilo, da bo programsko shemo popestrilo z novo glasbeno oddajo, v kateri bi sicer še vedno prevladoval intervju, vendar bi bilo v njej mogoče zaslišati tudi glasbo, ki bi povedano nadgradila in razbila strogost precej strokovnega pogovora.

Ker je že poprej sodelovalo z univerzitetno diplomirano muzikologinjo Nino Novak (Oiseau), delujočo na področju glasbene kritike in publicistike, ki v središče svojega zanimanja postavlja jazz – ter tega dopolnjuje z etno in ljudsko ter kakovostno popularno glasbo –, se je po vzoru na legendarno oddajo Izza odra z Branetom Rončelom, zaradi katere je jazzovsko glasbo vzljubilo več generacij Slovencev, odločilo dodeliti ji lastno avtorsko oddajo Jazz z Nino.

Jazz z Nino - Tanja Srednik

Moderatorka, voditeljica in avtorica zato v oddaji Jazz z Nino gosti priznane slovenske glasbenike, ki se v svojih ustvarjalnih procesih kakorkoli dotikajo jazzovske glasbe, in tiste, ki se nahajajo šele na začetku te poti, pri čemer izdaja albuma ni pogoj. Tako avtorica kot urednik in celotna redakcija se namreč še kako zavedajo pomembnosti raznolikosti ter vrednosti samega muziciranja, a mora slednje skupaj z močno sporočilnostjo vselej ostati na visoki tehnični ravni, poleg tega pa ohraniti pravo mero energije.

V oddaji Jazz z Nino so doslej gostovali Kristina Oberžan, Igor Matković, Vid Jamnik, Nikola Matošić, Borut Mori in drugi, ki so v večini primerov poprijeli tudi za svoje instrumente. V studiu je bilo slišati trobento, kitaro, harmoniko, vibrafon, vokal, bobne in druga glasbila, zaradi manjše pogostosti katerega med njimi pa je bil intervju prilagojen spoznavanju ne le zgodovine ter razvoja posameznega instrumenta, temveč tudi načina igranja nanj.

Jazz z Nino ima zaradi vsega naštetega predvsem vzgojno-izobraževalni namen, saj je dandanes glasbena kultura premalo zastopana v slovenskih, tudi svetovnih medijih, zato se povprečno in manj podučeno poslušalstvo z žanri, kakršen je jazz, nima možnosti pogosto srečati. Posledično je tako primorano ohranjati prepričanje, da gre za težko, nerazumljivo, slabo poslušljivo glasbo. Vendar neupravičeno.

Gre za stereotip, ki ga ob pravem načinu podajanja informacij ni težko razbiti in s tem jazz približati širšemu poslušalstvu, kar je osrednji namen oddaje Jazz z Nino. Ta je poleg informiranja splošne javnosti pomembna, ker slovenske jazzovske glasbenike postavlja na svetovni (jazzovski) zemljevid.

Jazz z Nino - Andrej Ofak
Jazz z Nino - Anja Hrastovšek

Še posebno v jazzovski glasbi je namreč izrednega pomena poznavanje glasbene polpreteklosti in umetnikov, ki so skozi zgodovino razvili različne podžanre, zato avtorica oddaje Jazz z Nino svoje goste spodbuja k razmišljanju o vzorih ter vplivih in v skladu s tem skuša muzikalnost posameznega gosta primerjati s tisto katere od jazzovskih legend. Vedno ne gre, a je vendar presenetljivo, koliko dobrih jazzistov, konkurenčnih v svetovnem merilu, pravzaprav premore Slovenija.

Številni med njimi so svoj dom in ustvarjalni kotiček našli v tujini, več se jih je vrnilo domov ali pa so tu kar ostali, da bi svoje bogato znanje prenesli na mlajšo generacijo. Jazz z Nino prav zato za jazzovsko glasbo ne navdušuje le poslušalstva, temveč k muziciranju, poslušanju in razpravljanju spodbuja tudi glasbenike, s poudarkom na mladih. Kajti vsak, ki kdajkoli poprime za instrument, morda ne postane dober glasbenik, zagotovo pa se poda na pot, ki ga oblikuje v dobrega poslušalca, kar je enako pomembno.

Televizijska oddaja Jazz z Nino je na sporedu vsak četrti četrtek ob 20. uri na ETV, ki je dostopna pri vseh štirih telekomunikacijskih operaterjih Slovenije, in sicer na kanalu 702 (Telekom Slovenije), 717 (Telemach), 285 (T2) in 360 (A1).

etv