Mesečni cikel večerov

Nova frekvenca

Mesečni ciklus večerov Nova frekvenca nedvomno bogati, predvsem pa dopolnjuje in nadgrajuje slovensko jazzovsko ustvarjalnost. Dogajanje poteka v sodelovanju s Knjižnico Otona Župančiča Mestne knjižnice Ljubljana in zajema intervju z izbranim slovenskim jazzovskim glasbenikom, od druge sezone dalje pa še njegov koncert, ki je bodisi solistične bodisi kolektivne narave.

Za poslušalce je jazz precej zahtevna glasba, ki terja predznanje, zato je projekt Nova frekvenca januarja 2017 vzniknil z željo po njegovi popularizaciji. Zasnovan je na način, ki je v glasbeni umetnosti dokaj redek, saj obiskovalcem še pred koncertom poda osnovna kompozicijska ali izvajalska orodja, značilna za gosta, ki je pogosto izvajalec in tudi avtor.

Nova frekvenca 2

Intervju, ki ga vodi kritičarka in glasbena publicistka, sicer univerzitetna diplomirana muzikologinja Nina Novak (Oiseau), zajema predstavitev aktualnega albuma, izdanega v preteklem letu, kar je tudi pogoj za gostovanje v ciklusu Nova frekvenca, in glasbene osebnosti v celoti, ki pa je pri svojem delovanju znotraj polja jazzovske glasbe vedno tesno povezana s splošnimi pojmi, ne nujno strogo vezanimi izključno na umetnost, temveč na življenje, družbo, svet, kulturo.

Živahen pogovor gosta in moderatorke razkriva aktualno problematiko brezosebnega poslušanja in kulturno politiko. Tako tvori zgodovino jazzovske glasbe ter kaže širino in bogastvo slovenske jazzovske ustvarjalnosti, ki posega po tradicionalnih, a tudi svobodnejših jazzovskih oblikah, pogosto dopolnjenimi z vplivi številnih drugih žanrov, denimo ljudske glasbe, rocka, fusiona itn. Nova frekvenca je zato postala prostor raznolikosti, kjer se ima umetnik priložnost izraziti tudi besedno in na ta način svoje delo umestiti v širši družbeni kontekst.

Razpoloženje na teh večerih je sproščeno, iskrivo in igrivo, vendar ne manjka resnosti, profesionalnosti ali kritike, zaradi katere ima intervju z izbranim gostom večjo težo, ker opozarja na probleme ne le slovenskega jazza, marveč celotne kulture. Da pa v preteklosti ni bilo dosti drugače, razkrivajo pomenljivi, v pogovor vtkani citati svetovnih jazzistov ali umetnikov, kar še dodatno popestri dogodek. Prav zato ima Nova frekvenca pomembno izobraževalno oziroma vzgojno vlogo in ne čudi, da teče že četrta sezona srečanj z gosti.

Na koncu pete sezone ciklusa Nova frekvenca bo projekt nadgrajen v monografijo o slovenski jazzovski ustvarjalnosti. Vanjo bodo vključeni izbrani gostje, ki so se v preteklosti dokazali kot suvereni avtorji in izvajalci s svojstvenim umetniškim izrazom. Izdaja bo predstavljala pomemben mejnik znotraj skoraj stoletne jazzovske ustvarjalnosti v Sloveniji, ki v taki obliki še ni bila predstavljena.

Nova frekvenca 3
Nova frekvenca 4

Občasno postane Nova frekvenca okrogla miza, kjer se razpravlja o razvoju slovenskega jazza in njegovem položaju, vsako leto pa je predstavljen tudi Jazzopis, edina slovenska revija o jazzu. Na ciklusu Nova frekvenca so gostovali številni doma in v tujini priznani slovenski jazzovski glasbeniki: Marko Črnčec, Jure Pukl, Žan Tetičkovič, Igor Matković, Kristijan Krajnčan, Jaka Kopač, Tadej Kampl, Jadranka Juras, Lovro Ravbar in drugi. A ne glede na slogovno in avtorsko usmeritev gosta Nova frekvenca razkriva zgodbe izza not.

Nova frekvenca poteka vsak tretji ponedeljek v mesecu ob 19.30 uri v mediateki Knjižnice Otona Župančiča Mestne knjižnica Ljubljana.

Mestna knjiznica Ljubljana