Nina Novak Oiseau

O meni

Nina Novak Oiseau sodi med najizvirnejše slovenske pesnice mlajše generacije. Po stroki univerzitetna diplomirana muzikologinja že od malih nog v središče svojega umetniškega delovanja postavlja besedo, pa naj bo ta posvečena literaturi, glasbi ali čemu tretjemu.

Ob pesništvu se posveča pisateljevanju, uredniškemu delu, (glasbeni) kritiki in publicistiki ter kantavtorskemu izvajanju. Ustvarja v slovenščini in hrvaščini ter je doslej izdala dve pesniški zbirki (Drevo življenja in Balada za lastovke), zbirko zgodb (Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje …), vizualno zbirko poetičnih utrinkov (V šepetu trepet) in roman (Kjer morje poljublja nebo).Trenutno se posveča svojemu prvemu literarnemu delu, namenjenemu mladim bralcem.

Nina Novak Oiseau - O meni

­­­

Tudi prva tamburaška opera na svetu Ambrož in Katarina nosi njen podpis (libreto), a ta zaradi neurejenih avtorskih pravic s strani producenta ne bo več postavljena na oder.  Sicer se je s svojimi samostojnimi deli predstavila na večini slovenskih literarnih festivalih (Slovenski knjižni sejem, Noč knjige, Teden kultur, Mlade rime itn.), večkrat pa je zastopala Slovenijo na festivalih mednarodnega karakterja, še posebno v državah nekdanje Jugoslavije (denimo Vrazova Ljubica,

Četiri godišnja doba). Njene pesmi so redno uvrščene v zbornike, za zgodbo Negotovi koraki je prejela nagrado za Brezlistnice Založbe ENO, medtem ko je bil njen roman Kjer morje poljublja nebo nominiran za najboljše samozaložniško prozno delo v letu 2017 s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Interdisciplinarni projekt govorni nastop z deklamacijo V šepetu trepet se uvršča med najbolj inovativne pesniške projekte pri nas, pa tudi širše, in sodi med najpogosteje izvajane poetične performanse.

Z njim, prav tako z ostalimi deli, avtorica v bralcih prebuja zavest o pomenu pisane besede, pa tudi o plemenitosti, tolerantnosti, spoštovanju ter ostalih vrednotah.

Tudi drugače se Nina Novak Oiseau trudi širiti pomen umetnosti, spodbuja zavest o slovenskem jeziku ter si prizadeva za dvig kulturnega nivoja.

Nina Novak Oiseau - O meni
Nina Novak Oiseau - O meni

Na glasbenem področju predstavlja kritika njeno osrednje zanimanje, še posebno si prizadeva popularizirati (slovenski) jazz med splošnim poslušalstvom in ozaveščati javnost o zvočnem nasilju. Je ustanoviteljica in urednica spletnega portala Jazzetna, med letoma 2017 in 2019 je bila, urednica ter avtorica edine revije, posvečene jazzu (Jazzopis) in avtorica ciklov Nova frekvenca: jazz intervju v živo ter TradEtno, prav tako oddaje Jazz z Nino. Redno ali priložnostno piše in je pisala za različne medije (Odzven, Glasna, Glasba v vrtcu in šoli, Iz sveta tišine itn.) ter sodeluje ali je sodelovala z vodilnimi institucijami, ki v svoje programe vključujejo tudi jazz (Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom in druge).

Od leta 2016 je vpisana v razvid samozaposlenih v kulturi kot književnica, urednica/redaktorica in kritičarka/recenzentka. Vključena je v Leksikon Obrazi slovenskih pokrajin, prav tako je od leta 2018 tudi članica strokovne komisije Hrvatskog dječjeg festivala za literarni del.