Nina Novak Oiseau

O meni

Nina Novak Oiseau sodi med najizvirnejše slovenske pesnice mlajše generacije. Po stroki univerzitetna diplomirana muzikologinja že od malih nog v središče svojega umetniškega delovanja postavlja besedo, pa naj bo ta posvečena literaturi, glasbi ali čemu tretjemu.

Ob pesništvu se posveča pisateljevanju, uredniškemu delu, (glasbeni) kritiki in publicistiki ter kantavtorskemu izvajanju. Ustvarja v slovenščini in hrvaščini ter je doslej izdala dve pesniški zbirki (Drevo življenja in Balada za lastovke), zbirko zgodb (Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje …), vizualno zbirko poetičnih utrinkov (V šepetu trepet) in roman (Kjer morje poljublja nebo), ki ga prireja tudi za mlade bralce. Njena dela so sicer prevedena v hrvaščino in angleščino.

Nina Novak Oiseau - o meni 2

­­­

Tudi prva tamburaška opera na svetu Ambrož in Katarina nosi njen podpis (libreto), s svojimi samostojnimi deli se je doslej predstavila na večini slovenskih literarnih festivalih (Slovenski knjižni sejem, Noč knjige, Teden kultur, Mlade rime itn.), večkrat pa je zastopala Slovenijo na festivalih mednarodnega karakterja, še posebno v državah nekdanje Jugoslavije (denimo Vrazova Ljubica,

Četiri godišnja doba). Njene pesmi so redno uvrščene v zbornike, za zgodbo Negotovi koraki je prejela nagrado za Brezlistnice Založbe ENO, medtem ko je bil njen roman Kjer morje poljublja nebo nominiran za najboljše samozaložniško prozno delo v letu 2017 s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Interdisciplinarni projekt govorni nastop z deklamacijo V šepetu trepet se uvršča med najbolj inovativne pesniške projekte pri nas, pa tudi širše, in sodi med najpogosteje izvajane poetične performanse.

Edukacijska delavnica Kjer morje poljublja nebo bo za razliko od prvega, otroke učila vrednot, kakršne so, denimo, plemenitost, tolerantnost in spoštovanje, v mladih bralcih pa prebudila zavest o pomenu pisane besede.

Tudi drugače se Nina Novak Oiseau trudi širiti pomen umetnosti, spodbuja zavest o slovenskem jeziku ter si prizadeva za dvig kulturnega nivoja.

Nina Novak Oiseau - o meni 3
Nina Novak Oiseau - o meni 4

Na glasbenem področju predstavlja kritika njeno osrednje zanimanje, še posebno si prizadeva popularizirati (slovenski) jazz med splošnim poslušalstvom in ozaveščati javnost o zvočnem nasilju. Je ustanoviteljica in urednica spletnega portala Jazzetna, urednica in avtorica edine revije, posvečene jazzu (Jazzopis) in avtorica ciklov Nova frekvenca: jazz intervju v živo ter TradEtno, prav tako oddaje Jazz z Nino. Redno ali priložnostno piše in je pisala za različne medije (Odzven, Glasna, Glasba v vrtcu in šoli, Iz sveta tišine itn.) ter sodeluje z vodilnimi institucijami, ki v svoje programe vključujejo tudi jazz (Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom in druge).

Od leta 2016 je vpisana v razvid samozaposlenih v kulturi kot književnica, urednica/redaktorica in kritičarka/recenzentka. Vključena je v Leksikon pomembnih osebnosti celjsko-zasavskega območja, prav tako je od leta 2018 članica strokovne komisije Hrvatskog dječjeg festivala za literarni del.