O jazzu

Dueti

V primerjavi s ciklusom večerov Nova frekvenca, v okviru katerega Nina Novak (Oiseau) skupaj z organizatorji v središče zanimanja postavlja jazz, je ciklus Dueti obravnaval žanrsko raznoliko, a kakovostno glasbo. Projekt, podprt s strani Mestne občine Ljubljana, je jeseni leta 2020 zaživel v Trubarjevi hiši literature, ki omogoča intimno druženje z gosti in akustično izvajanje glasbe.

Kot predhodna sorodna projekta Nova frekvenca in TradEtno tudi Dueti prepletajo živo glasbo ter intervju. Pri tem splošnemu poslušalstvu posredujejo znanja, s pomočjo katerih bolje razumejo zahtevnejše glasbene oblike, obenem pa problematizirajo položaj posameznih žanrov v sodobni družbi in spodbujajo ustvarjalnost njihovih predstavnikov, vlogo kritika pa umeščajo v prostor med ustvarjalce in občinstvo.

duet

­­­Glede na to, da ženske, vsaj v Sloveniji, na področju visoke glasbene umetnosti prevladujejo nad moškimi, projekt poudarja medsebojno interakcijo in odrsko komunikacijo izbranih vokalistk ter njihovih spremljevalnih instrumentalistov, s katerimi tudi sicer redno ali priložnostno koncertirajo ter ustvarjajo. Poleg tega intervju podaja osnovne značilnosti posameznega žanra, ustvarjalno pot gostujočih ustvarjalcev, vzgibe za nastanek posameznih pesmi, a tudi podrobnejšo glasbeno-besedilno analizo izbranih skladb.

V okviru ciklusa Dueti so tako gostovali: Nika Solce kot predstavnica uglasbljene poezije v družbi kontrabasista Klemna Krajca; Patricija Škof, jazz glasbenica, ki jo je spremljal kitarist Tilen Beigot; kantavtorski dvojec Katarina Juvančič in Dejan Lapanja; Nuška Drašček, pevka, posvečena muzikalu ter številnim drugim žanrom, ob spremljavi pianista Simona Dvoršaka in Brina Vogelnik ter kitarist Luka Ropret, ki sta zastopala kakovostno pop glasbo.

S tem Dueti poslušalcem niso posredovali le glasbe, temveč so posegli tudi po drugih vejah umetnosti; denimo glasbi, katere sestavni in nedeljivi del je poezija, oziroma glasbi, ki sega na področje (glasbenega) gledališča. Oba sloga namreč tvorita pomemben del sodobne družbe in se na odru pogosto prepletata, Dueti pa s široko zastavljenimi, marsikdaj tematskimi pogovori, svet, za katerega se marsikdaj zdi, da mu je kultura povsem odveč, tudi aktualizirajo.

Z namenom popularizacije nekoliko zahtevnejših glasbenih žanrov, približevanja različnih vej glasbene umetnosti širšemu generacijskemu krogu poslušalstva, saj si kakovostne glasbene oblike težje utirajo pot do občinstva, pa tudi umeščanja teh v sodoben življenjski prostor, ciklus Dueti ne poveličuje izbranih žanrov niti ne zmanjšuje vrednosti drugih. Z osredotočanjem na bistvene elemente, ki posamezen slog tudi tvorijo, le pomaga pri razumevanju vseh elementov, ki tvorijo posamezno skladbo, medtem ko z intimnimi, moško-ženskimi ustvarjalnimi tokovi glasbo umešča v povsem vsakdanje okolje.

duet
duet

Prav zato so Dueti najbolj naravna oblika sobivanja dveh medsebojno raznolikih karakterjev, a tudi ustvarjalcev, ki h glasbi pristopajo vsak s svojega gledišča; eden rokuje z instrumentom, ki je pravzaprav del njegovega telesa – glasom – in drugi s tistim, ki ga dojema kot podaljšek sebe.

In navsezadnje, cikel večerov Dueti je prisotnim ponudil možnost uvida v ustvarjalčeve ali poustvarjalčeve misli, kar je danes v množici tudi kakovostno raznolike glasbe še kako dragoceno.

Trubarjeva hisa literature

Mestna občina Ljubljana