SREČANJA VOKALISTK IN INSTRUMENTALISTOV

Dueti

V primerjavi s ciklusom večerov Nova frekvenca, v okviru katerega Nina Novak (Oiseau) skupaj z organizatorji v središče zanimanja postavlja jazz, je ciklus Dueti obravnaval žanrsko raznoliko, a kakovostno glasbo. Projekt, podprt s strani Mestne občine Ljubljana, je jeseni leta 2020 zaživel v Trubarjevi hiši literature, ki omogoča intimno druženje z gosti in akustično izvajanje glasbe.

Kot predhodna sorodna projekta Nova frekvenca in TradEtno so tudi Dueti prepletali živo glasbo ter intervju. Pri tem so splošnemu poslušalstvu posredovali znanja, s pomočjo katerih je to bolje razumelo zahtevnejše glasbene oblike, obenem pa so problematizirali položaj posameznih žanrov v sodobni družbi in spodbujali ustvarjalnost njihovih predstavnikov, medtem ko so vlogo kritika umestili v prostor med ustvarjalce in občinstvo.

duet

­­­Glede na to, da ženske, vsaj v Sloveniji, na področju visoke glasbene umetnosti prevladujejo nad moškimi, je projekt poudaril medsebojno interakcijo in odrsko komunikacijo izbranih vokalistk ter njihovih spremljevalnih instrumentalistov, s katerimi tudi sicer redno ali priložnostno koncertirajo in ustvarjajo. Poleg tega je intervju podal osnovne značilnosti posameznega žanra, ustvarjalno pot gostujočih ustvarjalcev, vzgibe za nastanek posameznih pesmi, a tudi podrobnejšo glasbeno-besedilno analizo izbranih skladb.

V okviru ciklusa Dueti so gostovali: Nika Solce kot predstavnica uglasbljene poezije v družbi kontrabasista Klemna Krajca; Patricija Škof, jazz glasbenica, ki jo je spremljal kitarist Tilen Beigot; kantavtorski dvojec Katarina Juvančič in Dejan Lapanja; Nuška Drašček, pevka, posvečena muzikalu ter številnim drugim žanrom, ob spremljavi pianista Simona Dvoršaka, in Brina Vogelnik ter kitarist Luka Ropret, ki sta zastopala kakovostno pop glasbo.

S tem Dueti poslušalcem niso posredovali le glasbe, temveč so v enaki meri posegli po drugih vejah umetnosti; denimo glasbi, katere sestavni in nedeljivi del je poezija, oziroma glasbi, ki sega na področje (glasbenega) gledališča. Oba sloga namreč tvorita pomemben del sodobne družbe in se na odru pogosto prepletata, Dueti pa so s široko zastavljenimi, marsikdaj tematskimi pogovori, svet, za katerega se pogosto zdi, da mu je kultura povsem odveč, aktualizirali.

Z namenom popularizacije nekoliko zahtevnejših glasbenih žanrov, približevanja različnih vej glasbene umetnosti širšemu generacijskemu krogu poslušalstva – ker si kakovostne glasbene oblike težje utirajo pot do občinstva –, pa tudi umeščanja teh v sodoben življenjski prostor, ciklus Dueti izbranih žanrov ni poveličeval niti ne zmanjševal vrednosti drugih. Z osredotočanjem na bistvene elemente, ki posamezen slog tudi tvorijo, je le prispeval k razumevanju vseh elementov, ki tvorijo posamezno skladbo, medtem ko je z intimnimi, moško-ženskimi ustvarjalnimi tokovi glasbo umestil v povsem vsakdanje okolje.

duet
duet

Zaradi vsega naštetega so dueti najbolj naravna oblika sobivanja dveh medsebojno raznolikih karakterjev, a tudi ustvarjalcev, ki h glasbi pristopata vsak s svojega gledišča; eden rokuje z instrumentom, ki je pravzaprav del njegovega telesa – glasom – in drugi s tistim, ki ga dojema kot podaljšek sebe.

In navsezadnje: cikel večerov Dueti je prisotnim ponudil možnost uvida v ustvarjalčeve ali poustvarjalčeve misli, kar je danes v množici tudi kakovostno raznolike glasbe še kako dragoceno, saj slišano dodatno osmišlja.

Trubarjeva hisa literature

Mestna občina Ljubljana