Nina Novak Oiseau

Osebno

Nina Novak Oiseau sodi med najizvirnejše slovenske pesnice. Po stroki univerzitetna diplomirana muzikologinja že od malih nog v središče svojega umetniškega delovanja postavlja besedo, pa naj bo ta posvečena literaturi, glasbi ali čemu tretjemu.

Ob pesništvu se posveča pisateljevanju, uredniškemu delu, (glasbeni) kritiki in publicistiki ter kantavtorskemu izvajanju. Ustvarja v slovenščini in hrvaščini ter je doslej izdala dve pesniški zbirki (Drevo življenja in Balada za lastovke), zbirko zgodb (Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje …), vizualno zbirko poetičnih utrinkov (V šepetu trepet) in roman (Kjer morje poljublja nebo).

Nina Novak Oiseau - O meni

­­­S svojimi samostojnimi deli se je predstavila na večini slovenskih literarnih festivalih (Slovenski knjižni sejem, Noč knjige, Teden kultur, Mlade rime in drugi), ob tem pa Slovenijo večkrat zastopala na festivalih mednarodnega značaja, še posebno v državah nekdanje Jugoslavije (denimo Vrazova Ljubica, Četiri godišnja doba).

Njene pesmi so prav tako del številnih zbornikov, za zgodbo Negotovi koraki je prejela nagrado za Brezlistnice Založbe ENO, medtem ko je bil njen roman Kjer morje poljublja nebo nominiran za najboljše samozaložniško prozno delo leta 2017 s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Tudi interdisciplinarni performans V šepetu trepet, na različnih domačih in tujih odrih izveden skoraj petdesetkrat, se uvršča med njene presežke oziroma med najbolj inovativne pesniške projekte pri nas (ter širše), saj velja za enega najpogosteje izvajanih poetičnih performansov. Poleg tega je ta nadgrajen v vzgojno-izobraževalno delavnico, namenjeno mladostnikom.

Z njim in z ostalimi deli avtorica v bralcih prebuja zavest o pomenu pisane besede in v enaki meri o plemenitosti, tolerantnosti, spoštovanju ter drugih, pogosto zapostavljenih vrednotah. Tudi sicer se pri svojem delu trudi ozaveščati javnost o pomenu umetnosti, krepiti zavest o slovenskem jeziku in dvigovati kulturno ravan ter spodbujati kulturo branja.

Nina Novak Oiseau - O meni
Nina Novak Oiseau - O meni

Na glasbenem področju kritika predstavlja njeno osrednje zanimanje. Posebno si prizadeva popularizirati (slovenski) jazz med splošnim poslušalstvom in opozarjati na zvočno nasilje. Je ustanoviteljica in urednica spletnega portala Jazzetna, med letoma 2017 in 2019 je bila urednica ter avtorica edine revije, posvečene jazzu (Jazzopis), in avtorica ciklov Nova frekvenca, Dueti, Jazzoletje ter TradEtno, prav tako oddaje Jazz z Nino. Redno ali priložnostno piše in je pisala za različne medije (Odzven, Glasna, Glasba v vrtcu in šoli, Iz sveta tišine) ter sodeluje ali je sodelovala z vodilnimi institucijami, ki v svoje programe vključujejo tudi jazz (Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom), ob tem pa ureja različne publikacije (revije, pesniške zbirke, zbornike, priročnike).

Od leta 2016 je vpisana v razvid samozaposlenih v kulturi kot književnica, urednica/redaktorica in kritičarka/recenzentka. Vključena je v Leksikon Obrazi slovenskih pokrajin in je od leta 2018 članica strokovne komisije Hrvatskog dječjeg festivala za literarni del, od marca 2022 pa poleg vsega naštetega opravlja tudi vlogo predsednice Društva Radi pišemo z roko.