jazzetna

Vox Arsana & Big Band RTV Slovenija: Turn It Up

jazzetna

Vox Arsana & Big Band RTV Slovenija: Turn It Up

Polnost zvoka nas popelje po bogati zakladnici glasbene zgodovine in nas povede v drug čas ter nam vzbudi upanje, da bi vrednote, ki dandanes nimajo prav visoke cene, lahko znova postale skupni cilj vseh nas. Za trenutek tako znova postane mogoče prav vse.

ZKP RTV Slovenija, 2015

Kadar se združijo glasbeniki iz big banda, v tem primeru Big Banda RTV Slovenija, in skupek glasov, ki veljajo za enega vodilnih vokalnih kvartetov v JV Evropi ter dirigent Lojze Krajnčan, so pričakovanja poslušalcev že precej jasno izdelana. Sestav Vox Arsana namreč nastopa po vsej Evropi in v Ameriki, medtem ko od leta 2013 deluje pod mentorstvom dvakratnih grammyjevih nagrajencev New York Voices, ki se poleg Nine Strnad kot gostje pojavijo tudi na izdelku Turn It Up. Gre za skupek swingovskih uspešnic, skladb iz filmske glasbene zakladnice, slovenske popevke in izvirnih avtorskih kompozicij, obdanih z ritmi jazza, bogatimi harmonijami in večglasnim petjem, pogosto pospremljenim s prostimi vokalnimi improvizacijami, še posebno izrazitimi v naslovni skladbi. Tako dobimo pristen zvok velikih ameriških odrov, ki ga člani sestava Vox Arsana znajo izrabiti v ravno pravšnji meri.

Prav zato se big band v skladbi Into The Fire umakne v ozadje in le sledi ter spremlja glasove. In tudi sicer je spremljava nadvse ubrana, a bi isto lahko trdili tudi obratno – tako kot big band sledi četverici vokalistov, oni sledijo big bandu, zato je njihovo ujemanje na zelo visoki ravni, kar jim omogoča graditi ne le zgodbe, temveč tudi (in predvsem) vzdušje. To je v vsaki skladbi nekoliko drugačno, zaradi česar Turn It Up ne postane niti za trenutek dolgočasen vse do izteka, čeprav se zdi, da sta zadnji skladbi, Ta noč je moja Janeza Bončina Benča in Orange Colored Sky Miltona DeLugga ter Willieja Steina – slednja izvedena v živo v Cankarjevem domu novembra 2014 skupaj z gosti New York Voices – odveč, ker razbijeta celovitost. A skupni imenovalec večine skladb so zagotovo meddeli, v katerih se vokalno igrajo, še posebno v Swingin’ On The Moon in Into The Fire, tudi v Over The Rainbow, kjer gostuje Nina Strnad, ki povede in v glasbo vnese nekoliko drugačno barvo, tudi energijo. Poleg že omenjenih skladb iz klasične jazzovske pesmarice, so na album uvrstili še že tisočkrat slišane My Favourite Things, Mas Que Nada in Fly Me To The Moon, ki pa za razliko od številnih prejšnjih različic v tokratni izvedbi zvenijo suvereno in sveže, kot da so preprosto od nekdaj sodile poleg. Slovenskost zasedba izraža skozi skladbe Orion, Zemlja pleše in že omenjene Ta noč je moja, vendar slednja zveni nekoliko manj prepričljivo, že zato, ker spada v drugo obdobje in zatorej v povsem drugo zgodbo.

Vokalne skupine so v zadnjem času vse popularnejše, vendar zasedba Vox Arsana v sestavi Teje Letonja Hajšek, Ane Delin, Sama Ivačiča in Mladena Delina poustvarja nekoliko drugače. Za razliko od številnih tovrstnih zasedb ne skuša poustvariti zvoka instrumentov, temveč skladbe izvaja ob instrumentalni spremljavi (big banda). Poleg tega h klasičnemu repertoarju pristopa sveže in moderno, sodobno, a vendar pri tem ne želi popačiti izvirnikov le za ceno bombastičnosti ter preseganja same sebe. Celo nasprotno, za razliko od mnogih sorodnih zasedb, iz interpretacij Vox Arsane veje tisto tako preprosto, a danes pogosto izgubljeno veselje do petja. Prav tako spoštljivost do glasbe same in seveda njihovih avtorjev.

Nina Novak