jazzetna

Andrej Ofak & Borut Mori: The Echos of River Drava

jazzetna

Andrej Ofak & Borut Mori: The Echos of River Drava

Senzibilnost intimne povezanosti z lastno dušo, ujeta v igro dvoje medsebojno neločljivih instrumentov.

Klopotec, 2017

Andrej Ofak in Borut Mori iz Dravograda prijateljujeta že od malih nog, ker pa sta oba globoko zavezana glasbi, se vse življenje večina njunih pogovorov dotika prav te. Plod vseh dosedanjih premislekov je bil pred leti album uglasbljene poezije Naj letim, medtem ko sta letos predstavila intimno pripoved The Echos of River Drava, globoko vpeto v okolje, iz katerega izhajata. Gre za glasbene zgodbe, katere se dotikajo spokojnosti in ljubezni, tudi oddaljenih potovanj, prijateljstva in veselja, ki jih doživljata do in ob reki Dravi. Povečini avtorske kompozicije (izjema sta ljudska Marko skače in Pesem o Zlati Roži Giovannija Battiste Pergolesija) sta posnela v eni najbolj akustičnih cerkva v vsej Evropi, sv. Pankraciji v Slovenj Gradcu. Posvečenost prostora vsekakor pritiče globini glasbenih doživetij, kajti kitarist Andrej Ofak in harmonikar Borut Mori se predajata muzikalnim nežnostim, čutnostim in predvsem čuječnostim, saj skladbe dajejo vtis, da so plod nekoga, ki še vedno zna opaziti vse nianse večno spremenljivega sveta.

Tudi zato ju opredeljujejo osnovne teme posameznih kompozicij, ki so trdno zasidrane in lahkotne, tekoče ter izredno spevne, kdaj spogledujoče se celo z melodikami drugih svetov (Irska, Škotska, Balkan) in h katerim se vedno znova vračata, vendar jima te v prvi vrsti vendar predstavljajo predvsem osnovo za srčnosti zavezane improvizacije. A The Echos of River Drava kljub temu ni individualen album, kajti glasbenika skladb ne gradita na instrumentalnih linijah, znotraj katerih bi ena povedla, temveč se ves čas prežemata in sta v globoki simbiozi. Skladnost gotovo izhaja iz dolgoletnega medsebojnega poznavanja, zato jima tudi je tišina sama povsem dovolj. Prav iz te se namreč rodi večina zgodb in vanjo tudi zamre. Vendar, če je pričetek miren, nekoliko prebujajoč, in ga stopnjujeta z jakostno dinamiko, je osrednji del projekta živahnejši, kar prav tako dosežeta z različnimi tehnikami igranja na instrument, denimo udarjanjem oziroma tapkanjem v skladbi Iria. Za razliko od te v Mountain Ride povede ritmika, s katero poudarita vzdušje samo. Sklepni del znova posvetita notranjim pokrajinam posameznika, pri čemer kitarski uvodi, še posebno v skladbah Pesem o Zlati Roži in Village Girl, prikličejo v spomin rahločutnost danskega kitarista ter skladatelja Per-Olova Kindgrena.

Odmevi reke Drave so pravzaprav prav to: odmevi trenutkov, preživetih ob reki, ki glasbenika polnijo in ju opominjajo na spremenljivost. Zato se tudi vračata k njej. Da bi se ob vedno enakih prizorih iz narave zavedela, da je kljub vsemu vse drugače in da bi vedno znova doživela nekaj novega, pri čemer ju bogati spoznanje, da enaka nista niti sama. Da pa bi se ponovno našla, v reki, ki jima nastavlja ogledalo, iščeta lasten odsev, sebe. Glasbeni premisleki, vključeni na album, so zato predvsem iskanja človeka, ki zna preživeti čas v naravi izključno sam s seboj, daleč od soljudi, zaradi česar gre za drzen projekt, po katerem bodo posegli le tisti, ki se resnice ne bojijo, pa čeprav ta kdaj izredno boli, vendar pri tem ne gre pozabiti, da so lepot deležni vsi, ki upajo prestopiti ovire. Andrej Ofak in Borut Mori sta gotovo med njimi.

Nina Novak