jazzetna

Jazz Club Gajo: Live Sessions 2017

jazzetna

Jazz Club Gajo: Live Sessions 2017

Živi posnetki z energijo in strastjo izvajalcev, ki ljubijo svoje poslanstvo.

JCG Records, 2017

Pred časom smo pisali o kompilaciji Jazz Club Gajo, ki je prinašala nekaj posnetkov z različnih koncertov in jam sessionov izpred dveh let. Tokrat beseda teče o kompilaciji, ki posreduje delo preteklega leta in tako postavlja dobro osnovo za nadaljevanje ustvarjanja, v vseh letih obstoja nepogrešljivega, a zadnje čase tako pogosto spregledanega, ne dovolj spoštovanega in zatiranega. Nobeno delovanje seveda nikoli ne teče brez težav, je pa pomembno, kakšni rezultati so plod truda, časa, dela in energije, vloženih v posamezni projekt. V tem primeru o vsem tem dvomov ni, kajti če pomislimo le na eno najsuverenejših pevk mlajše generacije Nino Strnad, katere glasbena kariera je poletela v višave čim je skupaj z Big Bandom DOM pod vodstvom Braca Doblekarja nastopila prav v Jazz Clubu Gajo, nam je jasno, da se skozi ta glasbena srečevanja rojeva le dobro.

In prav Nina Strnad je uvrščena na to kompilacijo skupaj z Blaž Jurjevčič Triom, ki ga sestavljajo Blaž Jurjevčič na klavirju, Robert Jukič na basu in Drago Gajo za bobni. Čeprav gre sicer za tri med seboj raznolike zasedbe, jih povezujeta prostor izvajanja – Jazz Club Gajo torej – in njegov lastnik, Drago Gajo. Omenjena zasedba se je predstavila s priredbo skladbe I Thought About You Jummyja Van Heusena in Johnnyja Mercerja ter dvema slovenskima skladbama iz repertoarja slovenske popevke, imenitno Ljubezen v f molu Elze Budau in Jožeta Privška ter V Ljubljano Svetlane Makarovič ter Atija Sossa. Že vokalna obarvanost daje slutiti, da gre za klasičen klubski vokalni jazz, predelavo standardov, izvedenih živo, občuteno, tudi razigrano in nagajivo. Četudi so solistični vložki del instrumentalne spremljave, je v ospredju vendar postavljen vokal, ki mu instrumentalisti sledijo in ga podpirajo. Drugače je pri instrumentalnih izvedbah, kakršni sta tisti Happy Birthday Quarteta v sestavi saksofonista Jake Kopača, pianista Blaža Jurjevčiča, basista Nikole Matošiča in bobnarja Drage Gaje. V ospredju teh dveh skladb – Holding Hands Mulgrewa Millerja in Voyage Kennyja Barrona – sta melodika in čist, jasen ton solista (Kopača), ki sodelujočim daje prostor za izpovedovanje svojega vidika iste zgodbe. MAG Jazz Trio v sestavi kitarista Janija Modra, basista Aleša Avblja in bobnarja Drage Gaje od prejšnjih dveh izstopa. Skladba Wave Antonia Carlosa Jobima postavlja mehkost kitare v razvijajočo se in razraščajočo glasbeno epopejo, ki pa v nekem trenutku postane pasivna, da bi se nazadnje vendar sklenila in zaokrožila ne tako izrazito melodijo, zagotovo pa muziciranje, ki ponese v nove sfere.

Kompilacija prinaša drugačno energijo od preteklih. V prvi vrsti gre za prerez delovanja kluba, ki se že dlje časa bori s prostorsko stisko, za vpogled v spodbujanje kreativnosti in poskus ohranjanja nivoja tovrstnih klubov v tujini, ki ga Slovenija ne bo mogla nikdar doseči, lahko pa mu sledi in se mu skuša vsaj v določeni meri približati. Ne nazadnje, če iz tega drevesa zraste ena sama veja, smo že poskrbeli, da bo prihodnost vsaj kanec lepša.

Nina Novak