jazzetna

Meritas: 20

jazzetna

Meritas: 20

In tako se svet, imenovan Meritas, vrti že dvajset let!

 Menart, 2017

Davnega leta 1996, ko so se na sosednjem Hrvaškem že dodobra uveljavili glasbeniki takrat moderne glasbene usmeritve, denimo Nina Badrić, Vanna, Toni Cetinski, nekoliko kasneje Divas, je vzniknila še ena nova skupina. A ta za razliko od vseh prej naštetih ni nikoli medžanrsko raziskovala, da bi se v enem od njih nazadnje tudi umestila in četudi je od njih dodobra odstopala, je vendar predstavljala moderno strujo razvoja takratne hrvaške glasbe. Morda prav v tem tiči razlog, zakaj danes, dve desetletji kasneje, to ne drži nič manj. Pop s primesmi elementov iz drugih žanrov, akustična usmeritev, besedne igre in prepoznavna vokala gotovo opredeljujejo Anito Valo ter Meri Jaman, ki sta se poimenovali Meritas, najbrž niti slučajno sluteč, da bi v prihodnosti tako lahko imenovali kar žanr, izhajajoč iz njunega repertoarja, najsi gre za glasbo popularne narave ali tisto iz filmov, gledaliških predstav, ne nazadnje tudi za otroke. Dejavni na vseh naštetih področij sta si prislužili več nominacij za Porin, hrvaško diskografsko nagrado, in ga nemalokrat tudi osvojili.

Album 20 z ozirom na vse napisano zato ne predstavlja nadaljevanja Gle! izpred treh let, temveč je kompilacijske narave in prinaša prerez dveh ustvarjalnih desetletij deklet, ki sta v tem času predvsem ostali zvesti sebi. S šestimi albumi, od tega štirimi studijskimi, je jasno razviden razvoj in če je bil prvenec Skači, pleši, viči! iz leta 1997 poln entuziazma ter življenjskega optimizma, je zadnji studijski izdelek Gle! mnogo zrelejši in intimnejši. Mirnejši. Power-pop s prvenca na albumu, o katerem teče beseda, zastopajo skladbe, kot sta Dan je tvoj in Na kraju sna. Tri leta kasnejši Igra je poln memoarskih zapisov, ti pa se v tem primeru kažejo skozi naslovno skladbo, tudi Budim se, Sami na ulici, Oblak in Nije vrijeme. Projekt je na prelomu tisočletja prinesel povsem nove produkcijske standarde. A leta 2005 je Na prvi pogled odšel globlje v intimno doživljanje sveta, tako pogosto razslojeno. Odjednom ti, duet z Massimom Savićem, je tipičen primer tega, tudi Daj da zaboravim, Slučajno in Jedno. Vendar se je spoj vsega prej omenjenega, tako intimizma kot vrhunskih produkcijskih pristopov, prigodil šele na že omenjenem Gle!, ki ga tu poleg prav te zastopajo Budi blizu, Umjesto isprike in Još jednom. Med vsemi njimi se je znašla še nova skladba Pričaj mi, ki nadaljuje zgodbo, pričeto pred dvajsetimi leti.

Meri Jaman in Anita Valo sta v tem času ohranili neizmerno mero sebe samih. Kot na prvencu, tudi na tej zadnji skladbi ohranjata pozitivno naravnanost, igriva besedila, akustičen zvok, intimo in, nikakor zanemarljivo, iskrenost. Napredek v raziskovanju lastnega zvoka je enormen, kajti v svoji ustvarjalnosti, od katere nista nikoli niti malo odstopili, se nista nikdar predajali pasivnosti ali dolgočasnosti. Prav nasprotno. Od prve skladbe dalje sta zanimivi, inovativni, svoji, drugačni. Še vedno sveži. Dvoglasne vokalne linije, prepoznavni kitarski vložki in igrive ter večpomenske besedne igre pravzaprav sploh so tiste, ki opredeljujejo Meritas (še ena besedna igra). Eni in edini. Neponovljivi. Neprecenljivi.

Nina Novak