jazzetna

Samo Salamon Bassless Trio: Little River

jazzetna

Samo Salamon Bassless Trio: Little River

Umirjena živost.

Samo Records, 2015

Samo Šalamon, edini slovenski glasbenik, čigar album Ornethology je bil uvrščen v Penguinov vodnik 1001 najboljših jazzovskih plošč vseh časov, je izjemno ploden, a tudi vsestranski avtor. Stilsko raznolike kompozicije mu predstavljajo izhodišče za sodelovanja s povečini tujimi glasbeniki, katerih reputacija v svetu je impresivna. Tako je sodeloval že z Johnom Scofieldom, Markom Turnerjem, Johnom Hebertom, Mattom Brewerjem, če jih omenimo le nekaj. Album Little River, o katerem teče beseda, je bil posnet pred petimi leti na evropski turneji, kjer sta se Samu na kitari pridružila italijanski bobnar Roberto Dani, sicer kitaristov že dobri znanec, in ameriški pihalec, prepoznaven po delovanju v zasedbi Oregon, ki je bila aktivna v sedemdesetih letih minulega stoletja. In prav Paul McCandless s svojim bogatim naborom pihal – poprime za sopranski saksofon, oboo in basovski klarinet – umesti Samove skladbe v ambientalnosti zavezano zvočnost.

Pri tem se ne ozira le po svobodi improvizacije, katerih osnova je kitarska spremljava, medtem ko se mednju kradejo minimalni bobnarski efekti in ritmični obrazci, temveč tudi po jazzovskih pristopih, ki jih pogosto dopolnjuje z elementi tradicionalne in klasične glasbe. Morda prav zato Little River zlahka umestimo v naravo, ob reko sredi pragozda. Takšna je denimo že uvodna skladba Hebe, ki se razvija postopoma in slika prvobitnost tako življenja kot zvoka, pri čemer sta oba posejana z lahkotnostjo. Tudi Kei’s Garden je z leitmotivom na kitari in osrednjo melodijo na pihalih igriva, instrumenti pa so si med seboj v dialogu. Slednji sicer prevlada v Asking for a Break. V vseh njih je potrebno prisluhniti ne le glasbi, temveč tudi tišini, iz katere ta vznika in se razrašča do osrednjega (obrednega) dogajanja, ki niti ni nujno dorečen, marveč morda le nakaže pot. Najboljši primer tega bi bila naslovna skladba, medtem ko Blown Away izstopa s surovejšimi kitarskimi vložki, zaradi katerih je tudi osnovna melodija v pihalih nekoliko bolj groba in energična, prav tako odprta. Naboj glasbe v tem primeru prevlada nad estetiko lepega, oprto na mehkost in nežnost v večini preostalih skladb, medtem ko je Remy v tem pogledu manj izrazit.

Iz vsega napisanega torej sledi, da je Little River v strogo zvokovnem pogledu dvojna plošča. V eno skupino bi namreč lahko zvrstili kompozicije z obilico dogajanja, prepletanjem posamičnih instrumentov in močno energijo – kot barvitost vsakega dne –, in v drugo tiste, ki več pozornosti posvetijo tistemu znotraj, in ne zunaj nas, trenutkom, ko se vse umirja, kakor se v prebujanju ali zatonu dneva. Poosebljanje tega slednjega sta Northern Wind, nežna, razvijajoča se variacija osrednje teme, a tudi sklepna Summer Strawberries, polna naravnih zvokov. Prav zato je ta album v prvi vrsti nekaj izredno naravnega, nekaj, kar je del vseh nas. Je iskanje upanja, ohranjanje hrepenenja, zmožnost ugledati male, svetle reči in doživljanje vsega, kar se skriva v nas. Kajti ta svet je bogatejši od tistega, ki nas obdaja. In če se zavežemo vsem malo prej navedenim zakonitostim, so tekmovanja, posledično dokazovanja, povsem nepotrebna. Little River je pač le medigra treh glasbenikov, ki so se zavezali življenju in ki prav tega skušajo izživeti skozi glasbo.

Nina Novak